събота, 1 ноември 2014 г.

1 comment  |  

Хранилка за птици





Здравейте!

С бързото настъпване на есента, зимата и големия студ, дойде време да помислим и за нашите малки крилати приятелчета, които ще прекарат зимата навън. Не всички птици отлитат към топлите страни, а за тези, които остават тук, храната е оскъдна и се намира трудно. Затова непременно препоръчвам на хората, които имат дворове, балкони или просто прозорец, да отделят малко от времето си, да съберат някои подръчни материали и да направят по една хранилка за птички. Не коства почти никакви усилия и средства, а с една такава хранилка бихте зарадвали дузина и повече гладни птички. Сигурна съм, че ще ви бъдат силно благодарни и не е изключено да станете дългогодишни приятели :)

Направих хранилка за малките животинки, сложих я на терасата в късния следобяд и още на следващата сутрин се престрашиха да дойдат да си похапнат. Първо дойде едно синигерче, което в началото беше плахо, но не след дълго си доведе и приятелче. Сега са около 4-5, а може и повече, и постоянно идват за храна, като все още са плахи и взимат по 1-2 зрънца и отлитат. Толкова мили същества са и са много красиви!

Не мислете още много, ами се заемайте :)

Материали:
-пластмасова бутилка;
-лъжица (дървена или пластмасова, в зависимост колко ще бъде голяма хранилката; аз използвах вилица, която преправих, понеже нямах подходяща лъжица);
-връвчица, тел;
-капачка от буркан, която да е по-широка от самата бутилка;
-лепило, силикон;
-ножица;
-семена от зоо магазина, които са подходящи и за по-дребни птици, каквито са синигерите и врабчетата
                                           

Начин на изработка:
Първо трябва да изрежете в бутилката две малки дупчици, една срещу друга, през които ще промушите лъжицата. На нея птиците ще могат да кацат и през същата дупчица лесно да си измъкват семенца. Лъжицата обаче, дори и пластмасова, трябва да сте сигурни, че е здраво закрепена и ако кацне птичка върху нея, ще бъде достатъчно стабилна.

След това, изрежете още няколко малки дупчици в най-долната част на бутилката по цялата и окръжност, за да може да има повече удобни дупчици, от които птиците да могат да си взимат семенца.

Когато сте готови и с това, залепете здраво капачката за дъното, както е видно от снимката, за да може да се осигури повече място и за други крилатковци :)
Капачката играе роля и на паничка, в която се събират семенца от дупките, като допълнително улеснява птичките.

Когато сте готови с всичко това, напълнете вашата хранилка със семена. като е добре да редувате по-ситни с по-едри, за да е достъпно и за малки и големи птици. Вържете някаква връвчица или тел, с които лесно да закачите хранилката за някоя метална тръба на терасата или някой клон в двора.

Вашите нови приятели, ще ви ви бъдат много благодарни!


                                             


1 коментар: